Summitul Tinerilor 4.0 – Imaginează! Crede! Revoluționează!

Share

facebook-logo
whatsapp-logo

A fost odată Summitul Tinerilor 4.0, ca și cum a fost acum câteva zile... Oh, chiar a fost acum câteva zile, deși pare că a trecut multă vreme de atunci. Casa Tineretului din Piața Unirii este acum mângâiată de vântul de acuși noiembrie și simte un dor cumplit. Îi este dor de oameni, de zâmbetele lor, de energia lor, de discuții, de dezbateri, de agitație, de tot.
În perioada 23 – 27 octombrie, în jur de 500 de tineri din toate colțurile țării și-au dat întâlnire la Iași – Capitala Tineretului din România 2019 – 2020, în cadrul Summitului Tinerilor, cel mai ambițios eveniment de învățare, dezbatere, decizie, un festival al ideilor și un moment de celebrare a mișcării de tineret din România, după 30 de ani de la Revoluția Română, momentul în care tinerii au fost cei care au adus schimbarea în societate. Summitul Tinerilor este probabil cel mai mare eveniment dedicat mișcării de tineret din țară.
La nivel global, sustenabilitatea și perspectivele de viitor ale umanității sunt puse sub semnul întrebării. Schimbările climatice și efectele tehnologiei asupra viitorului pieței muncii devin teme cruciale pentru prezent și viitor, iar modelele de guvernare democratică a societăților sunt frecvent contestate. Orașele reprezintă tot mai mult puterea inovării și asumării unor pași curajoși în adresarea unora dintre aceste provocări.

Ziua de 23 octombrie a fost dedicată emoțiilor de bun venit și oboselii acumulate de către participanți pe drumul către Iași. Pe 24 a fost deschiderea oficială a Summitului, cu formalitatea de rigoare, cu discursuri și cu un nou început la orizont. După această festivitate, ziua de 24 a continuat cu ateliere și plenare, la fel ca și ziua de 25 și prima parte a zilei de 26.
Anul acesta, sub egida sloganului „Imaginează! Crede! Revoluționează!”, a IV-a ediție a Summitului Tinerilor și-a propus aprofundarea a 4 teme de interes general, care au avut scopul să creeze contextul potrivit pentru ca tinerii din țară să înțeleagă mai bine importanța implicării lor viitoare și modul în care ar trebui să dezvolte România:

  • Viitorul muncii | Transformare. Adaptare. Inițiativă;
  • Orașe tinere | Spații. Servicii. Acasă.
  • Democrația, acum și mâine | Drepturi. Participare. Colaborare.
  • Tinerii și criza climatică și ecologică | Resurse. Natură. Viață.

Atelierele au fost posibilite datorită celor peste 80 de facilitatori veniți din întreaga țară care i-au făcut pe participanți să fie ochi și urechi la informațiile pe care le primeau.
Seara de sâmbătă, 26 octombrie, a fost îmbrăcată în haine de sărbătoare, pentru că a avut loc Gala Tineretulu, organizată de Ministerul Tineretului și Sportului. În cadrul acesteia, s-a anunțat orașul care va purta titul de Capitala Tineretului 2020 – 2021. După o numărătoare inversă, de la 10 la 1, numele orașului Constanța a răsunat în puternic în Casa de Cultură a Studenților, gazda galei, dar și în televizoare telespectatorilor care ne-au urmărit în direct pe TVR Iași și TVR 3. Ziua de 27 octombrie a fost caracterizată de bagaje făcute în grabă de participanții de la Summit, de trenuri pierdute poate, de îmbrățișări de „rămas bun, dar ne vedem curând” și de mulțumiri și aprecieri sincere pentru experiența pe care au avut-o tinerii la Iași.
Cu siguranță, Casa Tineretului din Piața Unirii va dispărea curând, dar amintirile și poveștile nu vor dispărea din mintea celor implicați în Summitul Tinerilor 4.0. Până data viitoare, adică până la Summitul Tinerilor 5.0, sperăm să ne revedem cu bine la alte evenimente care să reunească tinerii din țară într-un număr așa de mare.

Spre final putem doar să mulțumim tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment. Le mulțumim co-organizatorilor și partenerilor noștri: Primăria Municipiuli Iași, Consiliul Tineretului din România, Federația Tinerilor din Cluj, Grupul PONT și Banca Comercială Română.
Mulțumim sponsorilor și partenerilor noștri de la Nestle, ANPCDEFP, Centrul de Evenimente AGORA, Clever Taxi, CTP, Vitamin Aqua, Promer Group, Conduent, RomConfort, Compelxul Muzeal Național Moldova, Ateneul Național din Iași, Aeroportul din Iași, Biblioteca Centrl Universitară „Mihai Eminescu” din Iași, Casa de Cultură a Studenților din Iași, Colegiul Sfântul Nicolae, Centrul de Studii Europene și FabLab Iași.
Mulțumim celor peste 80 de facilitatori, peste 450 de participanți la Summitul Tinerilor și, evident, celor peste 100 de rISeUp-eri care au fost alături de oaspeții noștri ori de câte ori a fost nevoie și care merită toată recunoștința noastră.

Articol meșterit cu multă pasiune și perseverență de Delia Georgiana Rotaru
Fotografi: Andrei Popa, Lucian Paul Ungureanu, Silviu Șipoteanu, Ilinca Amalia, Julia Dima, Medeea Durbaca, Ina Costoaea, Maria Chirila, Eliza Balan