Share
Mandatul Iașului pentru deținerea titlului Capitala Tineretului din România a fost prelungit până la data de 31 octombrie 2020, pe baza unui plan prezentat Guvernanței programului de către Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași (FONTIS) împreună cu Primăria Municipiului Iași, entitățile care asigură co-managementul Programului ICTR 2019-2020.
Obiectivele pentru perioada extinsă sunt următoarele: consolidarea cadrului strategic de acțiune la nivel local și regional în domeniul tineretului; animarea ecosistemului local de tineret prin intermediul unor programe și proiecte ce încurajează implicarea comunitară, participarea și dezvoltarea varietății de petrecere a timpului liber; dezvoltarea infrastructurii locale de găzduire și dezvoltare a sectorului de și pentru tineret. Pe lângă acestea, programul va urmări și consolidarea capacității sectorului de tineret local în a livra proiecte și programe de calitate ulterior finalizării Programului „Iași – Capitala Tineretului din România 2019-2020”.
Acțiunile cheie din următoarea perioadă sunt legate de realizarea Strategiei de Tineret a Municipiului Iași și de stabilirea pașilor următori pentru înființarea unui centru pentru tineret. De asemenea, vom continua procesul de revitalizare urbană în 5 cartiere ale orașului, vom relua activitățile asociate priorității „CulturISe” și, nu în ultimul rând, vom demara campania de educație electorală pentru tineri „rISe to VOTE!”.
„Echipa noastră are doza necesară de optimism pentru a trece cu bine și împreună peste această perioadă, iar laitmotivul activității noastre din următoarele luni va fi cuvântul „inovare”. Va trebui să demonstrăm că un titlu de Capitală a Tineretului din România nu înseamnă doar mulți tineri, în același loc și în același timp. Rămânem fideli obiectivelor pe care ni le-am asumat atât în dosarul de candidatură, cât și în fața întregii comunități și suntem convinși că ziua de 31 octombrie a acestui an va fi un moment al bilanțului poztiv pentru tinerii orașului nostru.”, a declarat Mircea Meriacri, managerul Programului „Iași - Capitala Tineretului din România” și președintele Federației Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași (FONTIS)
rISeUp!, conceptul câștigător care a adus titlul la Iași, urmărește dezvoltarea unor legături sustenabile între organizațiile de tineret și administrația publică locală, alături de crearea unui cadru propice unde structurile de tineret și inițiativele îndreptate către tineri să poată coaliza, astfel încât eficiența și impactul lor asupra comunității să fie sporite.
Coordonatorii locali și naționali vor lucra îndeaproape pentru a asigura implementarea unor activități în condiții de siguranță maximă a sănătății în contextul reglementărilor în vigoare în ceea privește pandemia COVID-19.
Despre Capitala Tineretului din România
Programul național „Capitala Tineretului din România” își propune să elaboreze strategii de dezvoltare locale pentru tineri și să-i implice activ în procesele decizionale din orașele lor pe teme ce țin de educație, cultură, politică demografică și alte domenii de interes pentru ei. De asemenea, își propune să stimuleze autoritățile publice locale și companiile private să susțină și să se implice în implementarea proiectelor propuse în cadrul programului.
Anual, un oraș din România primește, în urma unui concurs de concepte, titlul de „Capitala Tineretului” și este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură. „Capitala Tineretului din România” a fost lansat în anul 2016, iar primul oraș din România care a purtat acest titlu a fost Timișoara, urmat de Bacău, Baia Mare și Iași care deține acest titlu începând cu data de 2 mai 2019.
Co-inițiatorii programului sunt Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT și Banca Comercială Română (BCR), entități care împreună formează Comisia de Guvernanță pentru Programul Capitala Tineretului din România. Un juriu independent format din reprezentanți ai unor instituții publice, mediul privat de afaceri și organizații neguvernamentale este responsabil cu evaluarea dosarelor de candidatură și selecția orașului câștigător.
Iași găzduiește a patra ediție locală derulată sub egida programului Capitala Tineretului din România după ce Timișoara, Bacău și Baia Mare au implementat ediții precedente inspirate din experiența Clujului, oraș ce a purtat titlul de Capitală Europeană a Tineretului în 2015.
Pe finalul lunii octombrie, anul trecut, ajungeam pentru prima dată la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Dobrovăț, localitate aflată la un drum de aproximativ 40 de minute de Iași, cu mașina. În contextul găzduirii titlului de „Capitala Tineretului din România” , prin direcția CulturISe a programului […]
În primele două săptămâni din luna august a avut loc cea de-a treia acțiune de revitalizare urbană a cartierelor ieșene. Este vorba despre pictarea unui perete a corpului A, a Școlii Gimnaziale nr. 22 „Bogdan Petriceicu Hașdeu” Iași din Cartierul Tătărași. […]
Lectura devine astfel calea directă și sigură pentru însușirea formelor și nuanțelor gândirii ca și pentru exprimarea cu claritate și precizie a propriilor idei. În condițiile actuale ale invaziei internetului și audiovizualului, copiii care iubesc lectura devin o raritate. Cei mai mulți dintre ei citesc puțină literatură și, de cele mai multe ori, nu literatură de calitate, ci cărți de duzină, frumos colorate și cu titluri aurii, nemaivorbind de conținutul În perioada 3-31 august avem deschisă campania Câte vieți dai cărților tale? […]