Raportul anului 2019 al Programului Iași, Capitala Tineretului din România 2019-2020

Share

facebook-logo
whatsapp-logo

Programul „Iași - Capitala Tineretului din România” s-a născut la începutul anului 2017 dintr-o dorință puternică a unui grup de tineri de a demonstra că Iașul poate avea un model de dezvoltare comunitară prin tineri. Această dorință este ilustrată perfect de viziunea Programului ICTR „Un oraș în care implicarea voluntară a fiecărui tânăr este recunoscută, apreciată și dezvoltă într-un mod ireversibil sentimentul de apartenență față de comunitate”.

În același timp, calitatea de oraș tânăr pe care Iașul o poartă, ne obliga simbolic să privim multitudinea structurilor de tineret din oraș ca pe o oportunitate de a visa la un proiect de anvergură construit împreună. Așezarea organizațiilor de tineret la aceeași masă a devenit, așadar, nu doar un fapt necesar, ci și inevitabil. Așa s-a născut FONTIS, Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași, structura juridică responsabilă de implementarea Programului ICTR 2019-2020, împreună cu Primăria Municipiului Iași.

Dincolo de necesitatea coagulării sectorului de tineret, o provocare la fel de importantă a devenit și construirea unei relații de colaborare cu Administrația Publică Locală, actorii publici și privați, cât și conectarea eforturilor din cele două părți în beneficiul și pentru satisfacerea nevoilor tinerilor din comunitatea ieșeană.

În mod cert, îndeplinirea celor două obiective de mai sus nu ofereau garanția obținerii titlului de Capitală a Tineretului din România, iar dovada cea mai evidentă a fost doar statutul de finaliști în competiția pentru mandatul 2018-2019 a acestui titlu. Chiar dacă dezamăgirea a fost destul de mare, în egală măsură și efortul depus de-a lungul câtorva luni de echipa de proiect, eșecul s-a transformat în vara anului 2018 într-un grup mult mai unit, într-o motivație care a generat mai mult sacrificiu și într-o competițe în care ne-am asumat că intrăm concentrați pe un singur rezultat - să aducem titlul la Iași!

Și am reușit! :)

Vă propunem să parcurgem împreună un prim bilanț al demersurilor inițiate în perioada 2 mai 2019 – 31 decembrie 2020 și, mai ales, să aflăm care sunt rezultatele din spatele acestora.

Română

English

Français