Iașul fără mașini

Share

facebook-logo
whatsapp-logo

Duminică, 22 septembrie 2019, în intervalul orar 08.00 – 20.00, Iașul celebrează Ziua mondială fără mașini prin evenimentul Iașul fără mașini. Mergi cu noi!, iar toți ieșenii vor putea călători gratuit cu mijloacele de transport în comun ale Companiei de Transport Public.

Primăria Municipiului Iași, împreună cu Asociația CIVICA, Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași – FONTIS, Institutul Cultural Independent, Compania de Transport Public Iași și Agenția pentru Protecția Mediului, sub egida Programului Iași – Capitala Tineretului din România 2019-2020, organizează o serie de activități pentru a promova beneficiile aduse de mobilitatea urbană alternativă asupra sănătății noastre și a mediului înconjurător.

Evenimentul se desfășoară în cadrul Săptămânii Europene a Mobilității, a cărei temă pentru anul 2019 este mersul sigur pe jos și pe bicicletă, iar apelul la acțiune este „Mergi cu noi!”

27 (Update: 35) de activități educaționale, culturale și sportive sunt pregătite să bucure copiii, tinerii, dar și adulții care, prin participare, vor demonstra că sunt determinați și deloc dependenți de mașinile personale și sunt conștienți de importanța aportului propriu în evoluția Iașului către un oraș echilibrat și prietenos cu locuitorii săi.

 

Activitățile se desfășoară pe străzile închise circulației auto: bulevardul Ștefan cel Mare (de la intersecția cu strada I. C. Brătianu până la intersecția cu strada 14 decembrie 1989 / Casa Modei), strada Anastasie Panu (de la Hala Centrală la intersecția cu strada Palat), strada Palat (tronsonul cuprins între strada Anastasie Panu şi strada Sf. Lazăr / BCR), la care se adaugă strada I. C. Brătianu (de la intersecția cu bulevardul Ștefan cel Mare până la intersecția cu strada Agatha Bârsescu) și includ:

  • amenajarea de spații de joacă pentru copii și adulți;
  • puncte de mobilitate activă în care ieșenii vor putea testa biciclete și trotinete electrice;
  • zone pentru activități de manevrare a bicicletelor pentru începători, activități sportive, de dans, de conștientizare cu privire la accesibilizarea infrastructurii publice din Iași și la rolul omului pe Pământ, expoziții pentru promovarea abilităților persoanelor cu dizabilități și educație rutieră pentru cei mici.

De asemenea, sub deviza „O bicicletă pe stradă, o mașină mai puțin în trafic”, are loc și cea de-a doua ediție a evenimentului Civic Bike în Iași, Orașul Bicicletelor, un tur prin oraș, pe două roți, pe un traseu de aproximativ 8 kilometri, cu plecare din fața Școlii nr. 1 „Gh. Asachi”. În plus, au loc patru plimbări tematice: un tur senzorial, o plimbare în timp, un marș al bebelușilor purtați și un tur ghidat al zonei centrale, în limba engleză.

Istoricul organizării Zilei mondiale fără mașini

La nivel internațional, Ziua fără maşini este marcată în întreaga lume, anual, pe data de 22 septembrie. Scopul este descurajarea utilizării automobilului personal în favoarea deplasării cu bicicleta, a mersului pe jos ori a transportului în comun, în condițiile în care acestea au multe beneficii asupra sănătății noastre, sunt mai prietenoase cu mediul și contribuie la creșterea calității vieții și a atractivității orașelor.

La nivel internațional, sute de comunități urbane, mai mari sau mai mici, se alătură acestei provocări. Printre orașele europene găsim exemple precum: Londra, Stuttgart, Budapesta, Bergamo, Bologna, Napoli, Parma, Roma, Alicante, Barcelona, iar amploarea măsurilor de favorizare a traficului alternativ diferă de la o comunitate la alta.

În Iași, Ziua fără mașini este sărbătorită încă din anul 2000.

În 2019, comunitatea ieșenilor care circulă cu bicicletele și trotinetele este una mult mai numeroasă și prezentă în traficul zilnic și crește în fiecare lună cu circa 500 de noi adepți, conform volumelor de vânzări de noi biciclete înregistrate în magazinele de profil din Iași.

Vezi tot programul AICI!

Recuzita necesară activităților menționate în program este asigurată de organizatorii fiecărui eveniment în parte.

Vă invităm însă să participați cu biciclete, trotinete, role, skate-uri și alte mijloace de mobilitate alternativă pentru a ne bucura împreună de străzile închise circulației auto și deschise pentru oameni. Str. Palat va fi destinată activităților spontane de mobilitate urbană durabilă.