Share
Activitatea de observare este una esențială pentru asigurarea unor alegeri transparente. Cetățenii care aleg să se implice participă activ la procesul electoral și se asigură că acesta se desfășoară conform legii.
Observatorii sunt neafiliați politic, fiind acreditați de către o organizație neguvernamentală. Aceștia asistă la toate operațiunile din cadrul procesului de vot, nefiind remunerați pentru activitatea lor civică.
La alegerile prezidențiale din 10 și 24 noiembrie, 2019, rISeUp-erii au decis să mai facă un pas către schimbarea pe care și-o doresc în societate. Pe lângă participarea la vot și încurajarea tinerilor să se exprime prin această manieră democratică, voluntarii programului ICTR au mers în secții pentru a observa procesul electoral și a se asigura de transparența și corectitudinea sa. Deschidem așadar o serie de trei articole în care vom povesti câteva dintre ideile și experiențele descoperite, respectiv dezvoltate în urma activității de observatori independenți:
Vlad Enășescu, coordonator proiect rISe to VOTE!, 19 ani
„2019 a fost anul în care am avut posibilitatea și am luat decizia de a mă implica mai mult la nivel civic în societatea în care trăiesc. Prima zi în care mi-am exercitat dreptul de vot a fost și prima zi când am supravegheat procesul de votare. La alegerile europarlamentare m-am înscris ca observator împreună cu un prieten. În urma acelei experiențe, la următoarele alegeri, cele prezidențiale, am determinat alte 11 persoane să își asume rolul de apărători ai drepturilor și ai democrației. Citește despre experiența câtorva dintre ei mai jos. Anul acesta sunt și mai ambițios. Te vreau și pe tine, cititorule, în echipă. La locale, pe 27 septembrie, și la toate alegerile următoare, te aștept la vot ȘI la observat!”
Roxana Bejan are 23 de ani, studiază masterul Evaluarea, formarea și consilierea psihologică a personalului la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, iar curiozitatea și determinarea de a se implica civic în societatea în care trăiește au făcut ca aceasta accept provocarea activității de observare a alegerilor
„Din momentul în care am aflat de posibilitatea de a deveni observator independent, stimulată de o imensă curiozitate, am decis să mă implic în acest demers. Am considerat că este un lucru extraordinar, o șansă deosebită de a vedea, afla și a mă convinge despre ce este vorba, ce se întâmplă în cadrul procesului de vot și mai ales oare votul poate fi fraudat?... Și dacă da, cum se întâmplă și cum se poate împiedica acest lucru?. După această experiență, am descoperit răspunsurile mult căutate și am înțeles că este în avantajul meu să mă implic în decizii a căror repercusiuni au impact direct asupra mea, dar și la nivelul societății”.
Student al Facultății de Bioinginerie Medicală, la 19 ani, Robert Cîrcei a spus „Da!” oportunității de a fi observator independent în contextul alegerilor, crezând cu tărie în faptul că principiul corectitudinii trebuie aplicat și în procesul electoral.
„Am ales să fiu observator din curiozitate și mai ales din dorința de a vedea cum decurg cu adevărat procedurile de vot în general. Am fost plăcut surprins de ospitalitatea cu care am fost primit de unii președinți de secție, iar în ansamblu mi-a plăcut toată acțiunea din timpul observării. Veniți la observat pentru că este o experiență foarte interesantă!”
Susținând voluntarii care au participat ca observatori, alți rISeUp-eri au menținut în mediul online spiritul civic activ, și au votat, la rândul lor, informați:
Irina Ciocîrlan, 20 de ani, voluntară în proiectul rISe to VOTE!
„Eu nu am fost observator independent deoarece am crezut că va fi prea dificil pentru mine și nu voi putea duce la bun sfârșit această misiune, însă mai târziu am regretat. De ce? Deoarece i-am văzut pe colegii mei din echipa rISe to VOTE! cu câtă plăcere povesteau despre momentele petrecute în secția de votare, de oamenii pe care i-au întâlnit și, nici nu mai trebuie să pomenesc, de satisfacția de a fi un cetățean activ în comunitate”.
Te interesează să devii observator independent? Hai în comunitate! Completează formularul și te vom contacta noi pentru a-ți oferi mai multe detalii.
Observatorii independenți nu sunt plătiți, nu pentru că nu au nicio valoare, ci pentru că sunt de neprețuit!
Redactor: Vlad Enășescu
Editor: Alexandra Haliga
Pe finalul lunii octombrie, anul trecut, ajungeam pentru prima dată la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Dobrovăț, localitate aflată la un drum de aproximativ 40 de minute de Iași, cu mașina. În contextul găzduirii titlului de „Capitala Tineretului din România” , prin direcția CulturISe a programului […]
În primele două săptămâni din luna august a avut loc cea de-a treia acțiune de revitalizare urbană a cartierelor ieșene. Este vorba despre pictarea unui perete a corpului A, a Școlii Gimnaziale nr. 22 „Bogdan Petriceicu Hașdeu” Iași din Cartierul Tătărași. […]
Lectura devine astfel calea directă și sigură pentru însușirea formelor și nuanțelor gândirii ca și pentru exprimarea cu claritate și precizie a propriilor idei. În condițiile actuale ale invaziei internetului și audiovizualului, copiii care iubesc lectura devin o raritate. Cei mai mulți dintre ei citesc puțină literatură și, de cele mai multe ori, nu literatură de calitate, ci cărți de duzină, frumos colorate și cu titluri aurii, nemaivorbind de conținutul În perioada 3-31 august avem deschisă campania Câte vieți dai cărților tale? […]