Loading Events

Expoziția „Ateneul Popular Tătărași” – 100 de ani

Share

facebook-logo
whatsapp-logo
null
null
joi, 23 ianuarie 2020 - sâmbătă, 15 februarie 2020

 

Expoziția temporară „Ateneul Popular Tătărași - 100 de ani de la înființare”.

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi - Muzeul de Istorie a Moldovei organizează, la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” din Iași, în perioada 10 decembrie 2019 – 15 februarie 2020, expoziția temporară „Ateneul Popular Tătărași - 100 de ani de la înființare”.
În Moldova, această instituție, „care s-a remarcat între toate ateneele”, după cum scria Tudor Arghezi în 1928, a desfășurat o importantă activitate culturală, militând pentru păstrarea spiritului unității de neam. Înființat în „Mahalaua Tătărași”, în anii 1919 – 1920, Ateneul a constituit un exemplu, după modelul acestuia luând fiinţă asemenea lăcaşuri de cultură şi în alte cartiere ieşene, apoi şi în alte localităţi: Ploieşti, Chişinău, Tecuci, Huşi, Piatra Neamţ.
Se impune, aşadar, la 100 de ani de la înfiinţare, să reevaluăm – valorificând inedite documente și fotografii din patrimoniul Muzeului de Istorie a Moldovei – intensa activitate culturală a Ateneului Popular Tătăraşi.
Vernisajul va avea loc marți, 10 decembrie 2019, ora 17.00 și va fi completat de un program artistic, susținut de Beatrice Popliuc și Carmina Vidrașcu, de la Artwork Atelier Iași - coordonator prof. Ramona Tumurug; Lorenzo Moise, Francesco Moise, Giulia Moise, Andrei Nicăi, Daria Gafincu și Măriuca Ionescu, de la Palatul Copiilor Iași – coordonator: prof. Claudia Martinică.
Vă așteptăm cu drag!

Parteneri:
-
Persoana de contact:
-

Vrei sa devii voluntar?

Ești curios să afli cine sunt rISeUp-erii Iași – Capitala Tineretului din România și cum poți deveni și tu rISeUp-er!