Share
La începutul anului 2020, echipa CulturISe a pornit cu optimism în călătoria de planificare a evenimentelor din a doua jumătate a perioadei alocate mandatului de Iași - Capitala Tineretului din România 2019-2020. Punctul central al planului pentru 2020, pentru care am lucrat cel mai mult, a fost calendarul Caravanelor CulturISe. Pentru luna aprilie, acesta cuprindea zece evenimente ce aveau să se desfășoare în cinci localități din apropierea municipiului Iași.
O parte dintre ele ar fi avut loc în Săptămâna Altfel, fiind incluse în programul instituțiilor de învățământ partenere, și implicau colaborarea cu prieteni ai programului ICTR: Consiliul Județean al Elevilor Iași, clubul ALECART, echipa Europe Direct, BCR, dar și cu facilitatorii coordonatori ai noii serii de ateliere de dezvoltare personală prin artă. Imediat ce a fost emisă prima stare de urgență, ne-a fost clar că atât evenimentele din calendarul Caravanelor CulturISe, cât și cele din calendarul online rISeUp, promovate în broșura CulturISe a lunii martie, proaspăt distribuită în cafenelele și bibliotecile din oraș, aveau să rămână sub formă scrisă sau doar pe platformele online pentru o perioadă îndelungată.
Planul B (1) - Caravana online
Starea de urgență globală părea a fi o suspendare nu doar a activităților noastre și ale colegilor ONG-iști, ci a tot ceea ce era în jurul nostru. Totuși, găsirea unor alternative pentru continuarea activității din cadrul Programului ICTR, și implicit din cadrul Proiectului CulturISe, a fost o nevoie imediată și unanim recunoscută. În echipa CulturISe, o primă dorință a fost să nu pierdem legătura cu cei care urmau a fi beneficiarii activităților din martie și aprilie - elevii de clasa a 8-a din cinci comunități din vecinătatea municipiului Iași.
Au fost create trei din cele cinci grupuri posibile, luând în calcul doar comunitățile cu care aveam deja un istoric de activitate. Comunicarea online a reprezentat de atunci unicul mijloc de desfășurare a activităților propuse, prezentând, în contextul Caravanelor CulturISe online, avantaje și dezavantaje. Lipsa unei bune infrastructuri în mediul rural pentru conectarea la internet a fost printre principalele provocări întâmpinate în această perioadă.
Deși elevii din primele două comunități participaseră în 2019 la evenimente marca CulturISe și cunoșteau deja conceptul proiectului (despre o parte din acestea poți citi aici), conectarea cu elevii pe rețelele de socializare a fost destul de anevoioasă la început. Atât noi, cât și elevii simțeam că ar fi fost mai bine dacă ne-am fi aflat în același loc. Totuși, prin intermediul postărilor de pe grup, al videoconferințelor de pe Messenger și platformelor de vizionare de filme, am reușit să rămânem aproape și să desfășurăm o serie de activități. Le pot împărți în trei mari categorii - discuții și provocări având ca subiect diferite forme de artă, familiarizarea cu noile informații despre Coronavirus și o mai buna informare a elevilor în legătură cu ofertele educaționale ale liceelor ieșene.
Literatură, teatru, pictură, film - online
Seria de activități a fost deschisă de o provocare marca ALECART, care a presupus stimularea de conversații pe marginea a cinci poezii, aparținând scriitorilor contemporani: Robert Șerban, Florin Partene, Claudiu Komartin, Radu Vancu și Dan Coman, distribuite pe grupurile elevilor. Prin întrebările scrise în postare am urmărit reflecția asupra temelor și mesajelor poeziilor care trece dincolo de impresiile primei receptări. Pe baza discuțiilor moderate de membri ai ALECART și CulturISe, la finalul activității, am creat un set de recomandări care să le fie sprijin în înțelegerea unui text literar. Utilitatea recomandărilor de acest fel este cu atât mai mare cu cât peste puțin timp elevii claselor a VIII-a vor susține proba de limba și literatura română la Evaluarea Națională.
Nici teatrul nu a fost neglijat, iar pe cele două grupuri membrii echipei CulturISe au lansat provocarea de a viziona pe YouTube spectacolul de comedie „O noapte furtunoasă”, urmând ca piesa să fie discutată prin videoconferințe. A fost abordat astfel un subiect al programei școlare pentru clasa a opta - comedia ilustrată în operele lui Caragiale - subiect care nu fusese studiat înainte de declararea stării de urgență.
În ceea ce privește artele plastice, observarea mai atentă a impactului lucrărilor vizuale și aplicarea lor în viața de zi cu zi au fost promovate prin două provocări propuse elevilor - una aducând în prim plan o pictură cu mesaj surprinzător a Fridei Kahlo, cealaltă axată pe funcția practică a artei, venind din partea Claudiei Andreea Păduraru, elevă la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași. Claudia i-a îndemnat pe elevi să își pună creativitatea la încercare decorând sau pictând orice le cade în mână, așa cum face ea când vrea să dea un design nou vechilor teniși.
Una dintre provocările acestei perioade a fost după-amiaza de film. Cum faci să rulezi un film de două ore pe dispozitivele a aproximativ 30 de persoane luând în calcul că majoritatea au la dispoziție doar un telefon și internet cu o viteză lentă? Din fericire avem în echipă colegi mai pricepuți în ale tehnologiei și am reușit să vedem împreună Pay it forward. Jocurile de societate online și Kahoot-ul cu întrebări de cultură generală au fost și ele abordate, dar am părăsit ideea de a le organiza săptămânal când am văzut că elevii nu sunt așa încântați de ele.
Confruntarea cu noua realitate
Primele discuții purtate cu elevii în online nu au fost însă despre artă, ci despre cum am simțit schimbările aduse de declararea pandemiei.
Medicinistele echipei CulturISe au pregătit un scurt centralizator al informațiilor esențiale de cunoscut despre prevenția și manifestarea COVID-19. Informațiile au fost însoțite de un material video care îi ajută pe elevi să înțeleagă mecanismele biologice solicitate în caz de îmbolnăvire, dar și ce trebuie să facă pentru a se proteja pe ei și pe cei din jurul lor.
Ce fac mai departe?
Pentru elevii din ani terminali, la stresul general cauzat de examene se adaugă în acest an neliniștea și neajunsurile aduse de trecerea la învățarea exclusiv în mediul online. Alături de elevi reprezentanți ai câtorva licee ieșene, echipa CulturISe a venit în sprijinul elevilor cu gândul de a aduce mai multă claritate pentru ceea ce va fi după aceste examene. Astfel, am creat materiale video și scrise pentru a prezenta filierele, liceele și profilurile dintre care absolvenții clasei a opta vor avea de ales pentru continuarea studiilor. Pe lângă date despre oferta educațională, am împărtășit cu aceștia oportunități extracurriculare de care vor putea profita ca elevi în Iași.
Planul B (2) - Marile spectacole urmărite de pe micile ecrane
Schimbări au apărut și pe al doilea segment important al Proiectului CulturISe - calendarul rISeUp, o centralizare online a evenimentelor cultural-artistice din oraș, care funcționează ca o platformă interactivă unde oricine poate adăuga un eveniment pentru a-l face mai vizibil în comunitate. Odată cu starea de urgență toate evenimentele care urmau să aibă loc în oraș au fost însă fie anulate, fie reprogramate.
Ne-am bucurat de rapida adaptare a operatorilor culturali, internaționali, naționali și locali, la restrângerea interacțiunii cu publicul în mediul online. Astfel, reorientarea noastră spre evenimente care au loc în mediul online, fie că sunt organizate de ieșeni sau nu, a venit firesc, fără să ne întrebăm dacă asta e ceea ce trebuie să facem.
Evenimentele și oportunitățile promovate, printre care se numără spectacole de teatru și concerte live, dar fără public, spectacole de arhivă difuzate în premieră, atelierele online și galerii de artă accesibile în mediul virtual, se regăsesc începând din martie pe pagina de Facebook sub eticheta „Evenimentele săptămânii”.
În interiorul echipei, modul de lucru pentru actualizarea calendarului nu a suferit modificări majore. Colegele noastre Denisa Livadaru și Delia Nechifor încărcau înainte evenimentele de două ori pe săptămână pe platformă, dar acum ne-am rezumat la o încărcare pe săptămână, aceasta fiind urmată de postarea pe Facebook care reprezintă un sumar a ceea ce putem găsi în calendar.
Din multe puncte de vedere pandemia a dus la îngrădirea anumitor libertăți și plăceri, dar iubitorii de artă și cultură din noi s-au putut bucura de spectacole pe care poate, în mod normal, nu am fi apucat să le vedem vreodată. Eu, spre exemplu, am savurat înregistrarea aniversării a 25 de ani a spectacolului The Phantom of The Opera și spectacolul ce vine în continuarea lui, Love Never Dies, difuzat la o săptămână distanță.
Sincere confesiuni
Acest articol a apărut din nevoia echipei de a pune experiența ultimei luni într-o poveste. Apoi, recunoaștem și că e o formă de a da un semn în comunitate: suntem aici și încercăm să facem tot ce putem în condițiile date. În perioada asta, mai mult decât în alte dăți, poveștile despre ce fac și cum s-au adaptat ceilalți, ne ajută și întăresc sentimentul apartenenței la comunitate.
Pe noi ne-au inspirat și bucurat poveștile tinerilor implicați în inițiative de ajutorare a sectorului medical, precum și a persoanelor în vârstă izolate, lipsite în această perioadă de ajutor (mai multe poți afla urmărind transmisiunea Unde sunt tinerii în starea de urgență? difuzată pe 2 mai, de Ziua Națională a Tineretului, pe pagina de Facebook a programului ICTR aici).
„Nu așa programasem mersul Proiectului CulturISe pentru 2020, clar, dar, la fel ca ceilalți colegi din programul ICTR și din mediul ONG-ist în general, am încercat să găsim alternative și lucrăm la reprogramarea activităților care pot produce rezultatele dorite doar derulându-se în mediul offline. Nu suntem cei mai încercați acum și cred că un pas important în perioada de așteptare până la reintrarea în ritmul de care ne este dor, va fi să vedem în jurul nostru că lucrurile încă se întâmplă.”
Amelia Mistreanu - coordonator al Proiectului CulturISe
Articol redactat de Alexia Carson - membru al echipei CulturISe
Mulțumiri: Raisei Manolescu și lui Horia Munteanu (ALECART), Deliei Roșanu și Andreei Claudia Păduraru (eleve ale Colegiului de Arte „Octav Băncilă”), Adelinei Atodiresei (elev reprezentant al Colegiului Economic Administrativ Iași), Gabrielei Bura (elev reprezentant Liceul cu Program Sportiv Iași), lui Cosmin Iacob (elev reprezentant Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” Iași)
Pe finalul lunii octombrie, anul trecut, ajungeam pentru prima dată la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Dobrovăț, localitate aflată la un drum de aproximativ 40 de minute de Iași, cu mașina. În contextul găzduirii titlului de „Capitala Tineretului din România” , prin direcția CulturISe a programului […]
În primele două săptămâni din luna august a avut loc cea de-a treia acțiune de revitalizare urbană a cartierelor ieșene. Este vorba despre pictarea unui perete a corpului A, a Școlii Gimnaziale nr. 22 „Bogdan Petriceicu Hașdeu” Iași din Cartierul Tătărași. […]
Lectura devine astfel calea directă și sigură pentru însușirea formelor și nuanțelor gândirii ca și pentru exprimarea cu claritate și precizie a propriilor idei. În condițiile actuale ale invaziei internetului și audiovizualului, copiii care iubesc lectura devin o raritate. Cei mai mulți dintre ei citesc puțină literatură și, de cele mai multe ori, nu literatură de calitate, ci cărți de duzină, frumos colorate și cu titluri aurii, nemaivorbind de conținutul În perioada 3-31 august avem deschisă campania Câte vieți dai cărților tale? […]