Cultura evreiască redescoperită la Iași

Share

facebook-logo
whatsapp-logo

Pe 24 octombrie 2019, circa 40 de persoane din toate colțurile țării au participat la un tur ghidat evreiesc, cu ocazia Summitului Tinerilor 4.0, care în acest an a fost găzduit de Iași – Capitala Tineretului din România 2019-2020. Evenimentul a avut loc grație colaborării cu asociația AltIași și face parte din proiectul ,,Iașul Multicultural”, implementat de ei începând din 2018. Acesta își propune să facă mai accesibil pentru tineri, prin intermediul tehnologiei, contactul cu istoria ascunsă a minorităților Iașului.
Ghidați de Andreea Fedor, participanții au vizitat locuri și au admirat clădiri care reprezintă influența evreiască din ultimele două secole asupra culturii și arhitecturii ieșene.
Totemul rISeUp din Piața Unirii a fost punctul de start, iar turul a continuat de-a lungul ,,străduței cu linie de tramvai”, numite Cuza-Vodă, pe lângă Palatul Braunstein, Casa Neuschatz și Chestura Poliției, iar participanților li s-a oferit la fiecare pas posibilitatea să compare poze vechi, făcute dintr-un unghi asemănător cu cel al priveliștii din fața ochilor, cu ceea ce vedeau. Îndrumați de ghid, participanții au observat diferențele de stil arhitectural dintre două clădiri de pe Cuza-Vodă - una influențată de cultura evreiască, având o fațadă cu multe detalii florale și naturale, iar cealaltă construită în perioada comunismului, având o fațadă, prin comparație, anostă, fără detalii. Participanții au simțit fiori pe șira spinării la vederea, în fața Chesturii Poliției, a pozelor vechi ce amintesc de persecutarea în cinci zile la Iași a 13 000 de evrei, drept consecință a contextului politic în care se afla România în perioada respectivă.

Ei s-au putut bucura de priveliștea din fața Teatrului Național ,,Vasile Alecsandri” și au descoperit originea teatrului idiș la monumentul lui Avraham Goldfaden, precum și asemănările dintre linia melodică a imnului Israelului și cea a cântecul românesc,, Carul cu boi".
Pe măsură ce se însera, participanții s-au distrat cu bancuri și curiozități din lumea evreiască și au vizitat cea mai veche sinagogă din România, precum și Sinagoga Merari din Târgu-Cucu, obiectivul final al turului.
Unii dintre ei știau deja multe lucruri despre cultura evreiască, alții erau curioși să cunoască orașul, în ciuda oboselii. Pentru toți însă, turul evreiesc a constituit un prilej perfect de a descoperi curiozități și monumente care indică legătura strânsă dintre cultura ieșeană și cea evreiască.
Turul evreiesc a fost chiar și pentru ieșeni un prilej de a redescoperi orașul, iar echipa CulturISe se bucură că a reușit să contribuie la facilitarea unui eveniment care îi ajută pe oameni să vadă într-o altă lumină clădiri ale patrimoniului cultural ieșean pe lângă care trec zilnic și să afle poveștile lor nebănuite.

În încheiere includem părerile câtorva participanți de la eveniment:
,,Am fost la lansarea unei cărți despre cultura evreilor și am și citit-o, dar e cu totul altceva când te duci într-un loc și îți arată și povestește ghidul.”
,,Eu am fost și la Timișoara în tururi ghidate. Stau în Iași de câțiva ani și mă bucur că s-au făcut și aici asociații care se ocupă cu astfel de tururi culturale.”
,,Pentru mine e super interesant turul pentru că mi-a plăcut mereu să descopăr lucruri noi despre alte culturi, iar doamna ghid e foarte faină.”
Articol redactat de Alexia Carson, membru al echipei CulturISe.
Fotograf: Silviu Șipoteanu