Consultarea publică 1/5 Regenerarea culturală a Iașului prin artă performativă și stradală

Share

facebook-logo
whatsapp-logo

Într-o zi de sâmbătă, pe 9 noiembrie mai exact, am avut prima consultare publică din cadrul proiectului CulturISe, subiectul abordat fiind regenerarea culturală a Iașului prin artă performativă și artă stradală. Echipa de la Teatru Fix a fost prima care a acceptat provocarea și a dat curs invitației noastre de a iniția acest context de dialog.

Datorită băieților de la Kaps Crew, cunoscuți drept Biduk și Bitză, colaboratori și în cadrul proiectului Iași - Oraș Policentric, ne-am dumirit cu privire la diferențele dintre arta stradală și muralism. O vorbă din popor spunea că „grea e viața de artist, ziua vesel noaptea trist”. Vorba ca vorba, dar noi am aflat, de la cei doi, fațetele mai puțin colorate ale vieții de artist vizual, de la subaprecierea costurilor unei lucrări, până la lupta cu mentalitatea conform căreia orice activitate care implică spray paint-uri reprezintă, în fapt, un act de vandalism.

Alături de Biduk și Bitză, că deja suntem prieteni, că ne știm de-un paragraf ca și cum ne-am ști de-o viață, au fost și Carmen Grădeanu - fondator al Asociației FaPt, Otilia Chitic - fondator al hubului Meru, Alexandra Ioana Cantemir - cadru didactic al Facultății de Teatru a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, Alex Iurașcu - actor, Adrian aka Talmeș Balmeș - unul dintre coordonatorii proiectului InZIDerabilii și Natalia Danilov - artist vizual. Ce i-a adus pe acești oameni înșiruiți aici ca mărgelele într-un lănțișor?
Stofa de artist, nu materialul, iubirea și încrederea față de orașul nostru, dar și dorința de a mișca idei pentru comunitatea ieșeană.

Am vorbit și-am povestit vreo cinci ore, ca-n basme, și am ajuns la niște conluzii, ca-n realitate.
Din fericire, sectorul cultural independent ieșean are un istoric și o anumită maturitate, dar, din păcate, pentru că mereu există și ceva negativ, este prea puțin cunoscut publicului larg. În plus, continuitatea și dezvoltarea acestuia sunt puse, în acest moment, sub semnul întrebării, dat fiind că unele dintre cele mai relevante și îndrăgite proiecte din sector s-au stins în timp sau urmează să se stingă în scurt timp.
O altă problemă ar fi faptul că lipsa infrastructurii necesare, atât de creație, cât și expunere efectivă, este o provocare din ce în ce mai puternic resimțită. Accesul la spații și dezvoltarea acestora pentru cultură sunt unele dintre principalele lipsuri care împiedică (re)generarea de proiecte noi în acest domeniu de către tinerii artiști. Deși absorbția absolvenților din universitățile din domeniul artelor în sistemul de stat reprezintă un procent de sub 1%, alternativa viabilă fiind mediul independent, raportarea la acest sistem se face adesea cu inconsistență și indiferență, utilitatea sa fiind recunoscută doar punctual și contextual.
Fondurile publice alocate prin concursul de finanțări nerambursabile de la nivel local au bugete reduse, raportat la nevoia sectorului cultural ieșean. În plus, criteriile regulamentelor și calendarul de derulare a concursurilor nu permit operatorilor culturali bugetarea unor cheltuieli absolut necesare implementării proiectelor de înalt nivel artistic și nici asigurarea unei sustenabilități financiare.

La ce concluzie am ajuns, după trei paragrafe și cinci ore de discuție? Faptul că se resimte nevoia încadrării sectorului cultural-artistic independent într-o strategie de dezvoltare culturală pe termen lung a Iașului. Regenerarea culturală a Iașului și prin intermediul artei performative și muralismului nu va avea loc până când acest sector nu va fi recunoscut ca fiind unul prioritar de dezvoltare a orașului și până când nu vor fi create instrumentele necesare în acest sens.

În ciuda unui context, care pare nu tocmai favorabil sectorului cultural ieșean independent, nu ne-au lipsit energia, motivația și găsirea unor soluții pentru a căror implementare putem lucra împreună. Am plecat cu pași siguri, convinși fiind că avem aceleași nevoi și că trebuie să ne vedem mai des. Stați pe-aproape… prin Iași!

CulturISe este un proiect cu caracter multianual, care face parte din prioritatea CulturISe, una dintre cele 5 linii directoare ale Programului ICTR 2019-2020. Proiectul este implementat de Asociația Studenților Francofoni din Iași (ASFI), Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași (FONTIS) și finanțat de Primăria Municipiului Iași în baza legii 350/2005 și se află sub egida Programului Iași – Capitala Tineretului din România 2019-2020.

Text meșterit cu multă silință și dedicare de Delia Georgiana Rotaru și redacția CulturISe