Biblioteca școlară din Dobrovăț, spațiu flexibil de învățare

Share

facebook-logo
whatsapp-logo

Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași – FONTIS și echipa de arhitecți A+noima propun comunității un proiect de reabilitare și modernizare a bibliotecii Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Dobrovăț.

 

ÎNCEPUTURI

 Pe finalul lunii octombrie, anul trecut, ajungeam pentru prima dată la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Dobrovăț, localitate aflată la un drum de aproximativ 40 de minute de Iași, cu mașina. În contextul găzduirii titlului de „Capitala Tineretului din România” , prin direcția CulturISe a programului, ducem energia strânsă în oraș în jurul acestui eveniment și în localități limitrofe municipiului, cu gândul că inițiativele de voluntariat pentru tineret pot fi în viitor o resursă importantă de creștere a comunităților rurale.

În primul an al colaborării noastre cu școala, am exploatat rolul artei, al culturii în genere, în integrarea socială și dezvoltarea emoțională a elevilor claselor a 8-a ai școlii, prin activități de educație non-formală, de la ateliere de art terapie, la spectacole de teatru și sesiuni de boardgames. Pe parcursul stării de urgență am rămas în contact creând contexte online de socializare și învățare, despre care am povestit AICI.

BIBLIOTECA CA SPAȚIU VIU

Transformarea bibliotecii dintr-o sală dezafectată în spațiu educațional modern este provocarea pe care ne-am asumat-o din dorința de a oferi elevilor accesul la o sală prietenoasă, cu facilități necesare învățării și predării pe care clasele tradiționale nu le au integrate.

Prin implicarea Alexandrei Berdan și a Alinei Andriescu, de la atelierul de arhitectură A+noima, ideea noastră a căpătat dimensiunile și datele unui proiect de reabilitare à la carte.

Pe parcursul unei luni și jumătate, am realizat conceptul, am estimat costuri, am optimizat cheltuieli și ne-am văzut în mediul online pentru a sărbători fiecare progres și pentru a lămuri dileme. A rezultat un spațiu viu, care răspunde perfect nevoilor de bază pe care le-am identificat: să își păstreze funcția de bibliotecă, de loc unde te lași furat de-o carte și, în același timp, să fie un spațiu educațional flexibil, care poate găzdui activități diverse sau ore care necesită un cadru informal.

Mai mult și mai frumos despre cum au gândit Alexandra și Alina acest proiect, găsiți povestit AICI.

În contextul redefinirii interacțiunii în spațiul școlar impusă de contextul pandemic, noua sală va fi de mare folos elevilor și cadrelor didactice.

CUM TE POȚI IMPLICA?

Starea bibliotecii din Dobrovăț este în prezent departe de ceea ce i-ar face pe elevi să se cuibărească într-un colț cu o carte, dar, cu resursele necesare, putem schimba acest fapt în scurt timp.

Costurile proiectului ating, în ansamblu, suma de 32 200 RON, nevoile putând fi împărțite pe trei categorii distincte: 1) cheltuieli de reparații și vopsire a pereților și de schimbare a pardoselii, 2) cheltuieli de realizare a corpurilor de lemn pentru bibliotecă și 3) cheltuieli de mobilare a spațiului și pentru corpurile de iluminat.

Ne dorim să aducem alături de noi companii sau persoane fizice care au ca prioritate schimbarea în educație și pot susține parte din cheltuielile proiectului.

Ne poți sprijini prin următoarele metode:

  • Sponsorizare de materiale
  • Donație financiară, prin transfer bancar, în următorul cont:

Titular:

FEDERAȚIA ORGANIZAȚIILOR NEGUVERNAMENTALE DE TINERET DIN IAȘI – FONTIS

Cont IBAN LEI: RO75RNCB0178163262720001

BIC/SWIFT: RNCBROBUXXX

Banca: BCR – Banca Comercială Română, filiala Iași

  • Alăturându-te pe șantier, cu energia și priceperea ta.

CUM IEI LEGĂTURA CU NOI?

Pentru mai multe detalii, așteptăm un semn pe pagina de facebook a programului sau scriindu-i via e-mail colegei noastre Amelia MISTREANU, manager de proiect CulturISe, la adresa amelia.mistreanu@iasicapitalatineretului.ro